Veilig in de zon

Veilig in de zon

Net als volwassenen vinden ook baby’s het heerlijk om in buiten te zijn. Toch schuilen hier best wat gevaren in. Het is dus raadzaam om de kleine uit de volle zon te houden. In dit artikel lees je enkele tips en adviezen om veilig met je kind buiten te zijn.

Babyhuid

De huid van je kleintje is een stuk dunner dan je eigen huid. Ook zijn de zweetklieren nog niet volledig ontwikkeld en is het vochtgehalte in de huid veel hoger. De huid van je kleintje kan zichzelf maximaal vijf tot tien minuten beschermen tegen vol zonlicht, babyhuid droogt veel sneller uit. Tel hierbij op dat bij baby’s nog maar nauwelijks melanine, de stof die je bruin maakt en op die manier enige bescherming biedt, aangemaakt wordt is het risico op verbranding erg groot.
Verbranding van de huid blijkt ook op langere termijn erg schadelijk. Het op jonge leeftijd blootgesteld worden aan teveel Uv-straling verhoogt de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Zonnebrand

Het bovenstaande in acht nemende is het dus van groot belang om je kind goed in te smeren. Kies voor je baby altijd een zonnebrand met een hoge factor en smeer je kind al in voor het naar buiten gaan. Er bestaan speciale zonnebrandproducten voor baby’s met een hoge factor.
Smeer je kind dus altijd in, ook bij het even naar de supermarkt gaan of in de tuin zitten. Houd bij het buiten zitten de huid van je kind goed in de gaten en zorg bijvoorbeeld voor een kinderzonnebril om ook de ogen te beschermen tegen de schadelijke Uv-straling.

Tot slot enkele tips om te onthouden:

  • Blijf zoveel mogelijk met je baby in de schaduw
  • Tussen 11:00 en 15:00 is de zon het felst, vermijd dan de zon
  • Uv-stralen komen door glas, bescherm uw baby dus ook in de auto
  • Doe je kindje een hoedje of petje op om de nek huid te beschermen
  • Let op schouders, neus, nek en oren die verbranden als eerste
  • Kleding geeft niet voldoende bescherming, natte kleding nog minder
 

admin