Ontwikkeling van babyvoeten

Babyvoeten en de eerste schoentjes

De menselijke voet is één van de meest gecompliceerde delen van het lichaam. De voet bestaat uit diverse banden, spieren, bloedvaten, zenuwen en uit wel 28 botjes! Wanneer een kindje net geboren is zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld. Ook zijn bij baby’s de voet- en beenspieren nog niet stevig aangehecht waardoor deze niet optimaal kunnen werken.

Vorm

Voeten hebben vaak in de eerste jaren van een kinderleven een platte vorm omdat onder de voet een soort kussentje van vet zit. Dit kussentje zal geleidelijk afnemen waardoor de voetboog zichtbaar zal worden. De voeten van kinderen groeien erg snel en gedurende het eerste jaar zal de voet al bijna de halve lengte van een volwassen voet bereiken.

Ontwikkeling van spieren

Baby’s spelen vaak met hun eigen voetjes. Hiermee ontwikkelen ze ook de spieren die de voeten voorbereiden op het kunnen staan en het lopen. Let er goed op dat deze bewegingen niet te vaak belemmerd worden door strakke of te kleine sokjes, te kleine schoentjes of babypakjes met voetjes. Let ook op dat het kind niet te strak ingebakerd of te strak ingestopt wordt in de dekens.

Lopen en geschikte schoentjes

De eerste stapjes

De voetjes van uw baby zijn nog erg flexibel en kwetsbaar. Daarom hebben babyvoeten vaak extra bewegingsvrijheid nodig. Daarom is het aan te raden om binnenshuis geen schoentjes aan de babyvoetjes te doen. Buitenshuis is het aan te raden om in ieder geval een flexibele babyschoen te dragen.

Uw kind loopt zelfstandig

Uw kind loopt al 2 tot 3 weken zelfstandig. Dit betekent dat u vanaf nu echte kinderschoenen kunt aanschaffen. Hieronder vindt u een aantal punten waaraan de kinderschoenen (babyschoenen) dienen te voldoen:

  • De kinderschoenen, en vooral de loopzolen dienen zeer soepel, licht en buigzaam te zijn.
  • Let op extra ruim in lengte, breedte en hoogte voor de teentjes.
  • Zorg voor ventilerende schoentjes. Probeer plastic of imitatieleren schoenen te vermijden.
  • Zorg voor profiel op de zolen, anders wordt het lopen onnodig moeilijker.
  • Kies zorgvuldig de juiste schoenmaat. Meet de voet op van de langste teen tot de hiel en tel ongeveer 13 mm erbij op.

Wilt u thuis de schoenmaat van uw baby opmeten? Op de volgende pagina kunt u een u een zeer handige maattabel vinden.

 

admin