De ontwikkeling van een kind

Van baby naar peuter is een hele stap en van peuter naar kleuter is weer een grote sprong, echter tussen deze grote stappen, zitten nog veel meer stappen die gemaakt worden als je kindje zich ontwikkelt. Als ouders zal je dit merken doordat je kind andere gedrag gaat vertonen. Opeens is die jengelig of huilerig of juist heel erg vrolijk en druk. Voor de kinderen zijn deze ontwikkelingen nieuw en hun wereld veranderd steeds naarmate ze ouder worden.

Motorische ontwikkeling
De motorische ontwikkelingen zijn het meest zichtbaar. Onder de motorische ontwikkeling wordt de ontwikkeling verstaan die te maken heeft met de bewegingen van het lichaam. In het begin zal een baby nog geen idee hebben wat er allemaal bij hem of haar hoort, maar op een gegeven moment kan het gericht dingen pakken en met de vingertjes wijzen.  Na een poosje kan je kindje zelfstandig zitten, daarna staan en daarna lopen en rennen. Een tekening zal in het begin nog niet veel meer zijn dan gekras, maar naarmate het kindje zich ontwikkelt, komen er vormpjes op papier. Na een paar jaar kan je kind ook springen, op een been staan en zelfs een bal vangen. De bewegingen worden steeds beter en fijner.

Emotionele ontwikkeling
Ook op emotioneel gebied maken kinderen heel wat mee. Op een gegeven moment worden ze bewuster van zichzelf en hun omgeving. Er komen fases voor waarin je kindje opeens heel eenkennig is en er veel moeite mee heeft als je hem of haar ergens achterlaat. Ze zullen ook angsten ontwikkelen, die soms te maken hebben met hun eigen fantasie, maar ook driftbuien komen voor en er worden hele verhalen vertelt tegen een pop of knuffel.

Lichamelijke ontwikkeling
Ook lichamelijk zal een kind ontwikkelingen doormaken. Een van de meest bekende is de groei. Als baby zal je kind ongeveer vijfentwintig centimeter per jaar groeien. Als die een peuter is zal dat ongeveer acht centimeter per jaar zijn. Naast de groei zal de fontanel gaan sluiten, passen de maag en de darmen zich aan om vast eten te kunnen verteren en zullen spieren en gewrichten veranderen door de groei en de verandering in de motoriek. Heel wat veranderingen dus voor je kindje.

 

admin