Pedagogisch verantwoord leren op de vrije school

Ben je op zoek naar een prettige en goede leeromgeving voor jouw kind en vind je het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van je kind en niet alleen aan het leervermogen? Dan zal je er misschien eens overna moeten denken om je kind op de vrije school te doen. Op de vrije school wordt net even anders naar kinderen gekeken dan op in het reguliere onderwijs.

 

Wat is dat dan, de vrije school?
Het vrijeschoolonderwijs is bedacht door Rudolf Steiner. Steiner is een Oostenrijkse filosoof die leefde van 1861 tot 1925. Centraal in zijn filosofie staat: het hoofd en het hart in balans brengen. Oftewel als mens een evenwicht vinden in het denken en het handelen. Op de vrije school wordt dit tot uiting gebracht door de combinatie van reguliere vakken met creatieve vakken. Met het hoofd werkt het kind als het leert rekenen en als het leert over natuurkunde, geschiedenis en noem maar op. Met het hart leert het kind wanneer er aandacht wordt besteed aan tekenen, schilderen, beeldhouwen, borduren en andere creatieve praktijken.

 

De antroposofie
Steiner is de grondlegger van de antroposofie en zoals al gezegd beschrijft hij twee belangrijke concepten die we in dit leven dienen te ontwikkelen: leren hoe je leert met het hoofd en leren hoe je leert met het hart. De antroposofie wordt op de vrije school als leidraad gebruikt. Er zit een prachtige filosofie achter en helpt de kinderen zich op zo’n manier te ontwikkelen dat ze er hun hele leven profijt van hebben.

 

Worden wie je bent
‘Worden wie je bent’ zou je kunnen beschouwen als het motto van de vrije school want centraal in het vrijeschoolonderwijs staat de ontwikkeling van het kind. Met behulp van de antroposofie en dus de filosofie van Steiner, wordt er op de vrije school gekeken naar het kind als wezen. Naar zijn kwaliteiten en zijn wensen. Met dit inzicht probeert de vrijeschoolleraar het kind op zijn pad te begeleiden.

 

Vrije scholen zijn dankzij de filosofie van Steiner zeer pedagogisch ingesteld. Bij lesgeven hoort ook opvoeden. Op de vrije school wordt hier veel aandacht aan besteed. Goed voor de ontwikkeling van je kind maar ook goed voor jezelf.

 

De ontwikkeling van een kind

Van baby naar peuter is een hele stap en van peuter naar kleuter is weer een grote sprong, echter tussen deze grote stappen, zitten nog veel meer stappen die gemaakt worden als je kindje zich ontwikkelt. Als ouders zal je dit merken doordat je kind andere gedrag gaat vertonen. Opeens is die jengelig of huilerig of juist heel erg vrolijk en druk. Voor de kinderen zijn deze ontwikkelingen nieuw en hun wereld veranderd steeds naarmate ze ouder worden.

Motorische ontwikkeling
De motorische ontwikkelingen zijn het meest zichtbaar. Onder de motorische ontwikkeling wordt de ontwikkeling verstaan die te maken heeft met de bewegingen van het lichaam. In het begin zal een baby nog geen idee hebben wat er allemaal bij hem of haar hoort, maar op een gegeven moment kan het gericht dingen pakken en met de vingertjes wijzen.  Na een poosje kan je kindje zelfstandig zitten, daarna staan en daarna lopen en rennen. Een tekening zal in het begin nog niet veel meer zijn dan gekras, maar naarmate het kindje zich ontwikkelt, komen er vormpjes op papier. Na een paar jaar kan je kind ook springen, op een been staan en zelfs een bal vangen. De bewegingen worden steeds beter en fijner.

Emotionele ontwikkeling
Ook op emotioneel gebied maken kinderen heel wat mee. Op een gegeven moment worden ze bewuster van zichzelf en hun omgeving. Er komen fases voor waarin je kindje opeens heel eenkennig is en er veel moeite mee heeft als je hem of haar ergens achterlaat. Ze zullen ook angsten ontwikkelen, die soms te maken hebben met hun eigen fantasie, maar ook driftbuien komen voor en er worden hele verhalen vertelt tegen een pop of knuffel.

Lichamelijke ontwikkeling
Ook lichamelijk zal een kind ontwikkelingen doormaken. Een van de meest bekende is de groei. Als baby zal je kind ongeveer vijfentwintig centimeter per jaar groeien. Als die een peuter is zal dat ongeveer acht centimeter per jaar zijn. Naast de groei zal de fontanel gaan sluiten, passen de maag en de darmen zich aan om vast eten te kunnen verteren en zullen spieren en gewrichten veranderen door de groei en de verandering in de motoriek. Heel wat veranderingen dus voor je kindje.

 

Veilig in de zon

Veilig in de zon

Net als volwassenen vinden ook baby’s het heerlijk om in buiten te zijn. Toch schuilen hier best wat gevaren in. Het is dus raadzaam om de kleine uit de volle zon te houden. In dit artikel lees je enkele tips en adviezen om veilig met je kind buiten te zijn.

Babyhuid

De huid van je kleintje is een stuk dunner dan je eigen huid. Ook zijn de zweetklieren nog niet volledig ontwikkeld en is het vochtgehalte in de huid veel hoger. De huid van je kleintje kan zichzelf maximaal vijf tot tien minuten beschermen tegen vol zonlicht, babyhuid droogt veel sneller uit. Tel hierbij op dat bij baby’s nog maar nauwelijks melanine, de stof die je bruin maakt en op die manier enige bescherming biedt, aangemaakt wordt is het risico op verbranding erg groot.
Verbranding van de huid blijkt ook op langere termijn erg schadelijk. Het op jonge leeftijd blootgesteld worden aan teveel Uv-straling verhoogt de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Zonnebrand

Het bovenstaande in acht nemende is het dus van groot belang om je kind goed in te smeren. Kies voor je baby altijd een zonnebrand met een hoge factor en smeer je kind al in voor het naar buiten gaan. Er bestaan speciale zonnebrandproducten voor baby’s met een hoge factor.
Smeer je kind dus altijd in, ook bij het even naar de supermarkt gaan of in de tuin zitten. Houd bij het buiten zitten de huid van je kind goed in de gaten en zorg bijvoorbeeld voor een kinderzonnebril om ook de ogen te beschermen tegen de schadelijke Uv-straling.

Tot slot enkele tips om te onthouden:

 • Blijf zoveel mogelijk met je baby in de schaduw
 • Tussen 11:00 en 15:00 is de zon het felst, vermijd dan de zon
 • Uv-stralen komen door glas, bescherm uw baby dus ook in de auto
 • Doe je kindje een hoedje of petje op om de nek huid te beschermen
 • Let op schouders, neus, nek en oren die verbranden als eerste
 • Kleding geeft niet voldoende bescherming, natte kleding nog minder
 

Verschillende soorten babyfoons

Babyfoon

Bijna alle ouders kopen tegenwoordig een babyfoon. Een babyfoon is een klein apparaat wat het mogelijk maakt om het geluid van uw baby in een andere kamer beter te horen.
Een babyfoon bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender plaats je in de slaapkamer van de baby en de ontvanger zet je naast je neer. Op deze manier kunt u sneller handelen wanneer uw kindje wakker wordt of iets nodig heeft.

Verschillende soorten

Enkel audio

De meeste voorkomende variant van de babyfoon heeft enkel audio. Dit wil zeggen dat je hiermee naar je baby kunt luisteren. In sommige gevallen zitten er lampjes op de babyfoon die ook aangeven wanneer er geluid gemaakt wordt. Vaak is het dan zo dat hoe harder het geluid klinkt, hoe meer lampjes er gaan branden. Dit is vooral handig wanneer je in een ruimte bent waar veel omgevingsgeluid is. Er bestaan ook babyfoons met een talkback functie. Dit wil zeggen dat je vanaf de ouderunit ook terug kunt praten naar je kind.

Audio en video

Deze babyfoons beschikken naast de standaard audiofunctie ook over een videofunctie zodat je ook in de kinderkamer kunt kijken. Een nadeel van deze variant kan wel zijn dat de batterijduur van je babyfoon hier sterk onder te lijden heeft. Er zijn van deze variant ook modellen met heel veel extra functies en opties. De extra functies kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • In- en uitzoomen
 • Opneemfunctie
 • Camera laten bewegen
 • Aansluitbaar op tv-toestel

WIFI babyfoon

De standaard babyfoons werken met een zogenaamd DECT signaal. Tegenwoordig zijn er ook babyfoons die via WLAN (WIFI) werken. Bij deze methode wordt er vaak een smartphone of tablet gebruikt als ouderunit. Deze variant zorgt ervoor dat je, zolang er een stabiel netwerk is, je geen belemmering hebt qua bereik. WIFI babyfoons zullen in de praktijk wel wat duurder uitpakken.

 

Een veiliger huis voor uw kind

Algemene veiligheidstips

Veiligheid in huis

In ieder huis zijn gevaarlijke elementen te vinden vaak wordt wel gezegd “Een ongeluk zit in een klein hoekje”. Het is van belang om uw kind al van jongs af aan te leren wat veilig is en wat niet. Enkele tips om de veiligheid in huis te vergroten:

• Installeer rookmelders
• Zorg voor kranen met een beveiliging in de warmwaterknop
• Houdt de afstand tussen apparaat en stopcontact klein
• Houdt ramen op slot en zorg voor afscherming, zeker op hoger gelegen verdiepingen
• Verberg (scherpe) gereedschappen als zagen en boren
• Zorg voor ten minste één EHBO doos in huis

Een veilige keuken

De keuken is één van de meest risicovolle plekken in huis. Deze tips zorgen voor een veiligere keuken:

• Draai de handvaten van de pan zo dat deze niet uitsteken aan de voorkant
• Gebruik placemats in plaats van tafelkleden, deze zijn minder makkelijk van tafel te trekken
• Plaats scherpe voorwerpen in een la met een kinderslot
• Loop nooit weg bij het fornuis als er iets op staat

Een veilige badkamer

Ook voor de badkamer zijn eenvoudige tips die de veiligheid vergroten:

• Plaats schoonmaakmiddelen buiten bereik van uw kind
• Zorg voor een kinderslot op kastjes met medicijnen, scheermessen, haarlak etc.
• Laat uw kind nooit alleen als het in bad zit

Een veilige woonkamer

Deze tips zorgen voor een veiligere woonkamer:

• Maak boekenkasten en planken vast aan de muur zodat deze niet om kunnen vallen
• Plaats hekjes aan de boven- en onderkant van de trap
• Dek niet gebruikte stopcontacten af
• Maak direct schoon als er geknoeid wordt
• Zet nooit hete vloeistoffen aan de rand van de tafel
• Hang touwen van bijvoorbeeld gordijnen op een hoogte dat uw kind er niet bij kan
• Als u een openhaard heeft zorg voor een scherm of gebruik hem niet tot uw kind ouder is
• Wees terughoudend in het gebruik van kaarsen / olielampen
• Houdt lucifers / aanstekers buiten bereik van uw kind

Als u meer wilt lezen over veiligheid in huis kunt u een kijkje nemen op deze pagina van de website veiligheid.nl.

 

Ontwikkeling van babyvoeten

Babyvoeten en de eerste schoentjes

De menselijke voet is één van de meest gecompliceerde delen van het lichaam. De voet bestaat uit diverse banden, spieren, bloedvaten, zenuwen en uit wel 28 botjes! Wanneer een kindje net geboren is zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld. Ook zijn bij baby’s de voet- en beenspieren nog niet stevig aangehecht waardoor deze niet optimaal kunnen werken.

Vorm

Voeten hebben vaak in de eerste jaren van een kinderleven een platte vorm omdat onder de voet een soort kussentje van vet zit. Dit kussentje zal geleidelijk afnemen waardoor de voetboog zichtbaar zal worden. De voeten van kinderen groeien erg snel en gedurende het eerste jaar zal de voet al bijna de halve lengte van een volwassen voet bereiken.

Ontwikkeling van spieren

Baby’s spelen vaak met hun eigen voetjes. Hiermee ontwikkelen ze ook de spieren die de voeten voorbereiden op het kunnen staan en het lopen. Let er goed op dat deze bewegingen niet te vaak belemmerd worden door strakke of te kleine sokjes, te kleine schoentjes of babypakjes met voetjes. Let ook op dat het kind niet te strak ingebakerd of te strak ingestopt wordt in de dekens.

Lopen en geschikte schoentjes

De eerste stapjes

De voetjes van uw baby zijn nog erg flexibel en kwetsbaar. Daarom hebben babyvoeten vaak extra bewegingsvrijheid nodig. Daarom is het aan te raden om binnenshuis geen schoentjes aan de babyvoetjes te doen. Buitenshuis is het aan te raden om in ieder geval een flexibele babyschoen te dragen.

Uw kind loopt zelfstandig

Uw kind loopt al 2 tot 3 weken zelfstandig. Dit betekent dat u vanaf nu echte kinderschoenen kunt aanschaffen. Hieronder vindt u een aantal punten waaraan de kinderschoenen (babyschoenen) dienen te voldoen:

 • De kinderschoenen, en vooral de loopzolen dienen zeer soepel, licht en buigzaam te zijn.
 • Let op extra ruim in lengte, breedte en hoogte voor de teentjes.
 • Zorg voor ventilerende schoentjes. Probeer plastic of imitatieleren schoenen te vermijden.
 • Zorg voor profiel op de zolen, anders wordt het lopen onnodig moeilijker.
 • Kies zorgvuldig de juiste schoenmaat. Meet de voet op van de langste teen tot de hiel en tel ongeveer 13 mm erbij op.

Wilt u thuis de schoenmaat van uw baby opmeten? Op de volgende pagina kunt u een u een zeer handige maattabel vinden.

 

Verjaardag

De verjaardag is de viering van de geboorte van nieuw leven. Dit is een bijzondere dag omdat (..) jaar geleden deze persoon geboren is. Net als bij de geboorte is ook de verjaardag een bijzondere dag, Dit biedt de mogelijkheid stil te staan bij het leven en wat we hebben. Het vieren van de verjaardag gebeurt meestal op of rond de geboorte dag echter zijn er ook culturen waarbij niet de geboortedag wordt aangehouden maar op de naamdag. In iedere cultuur is het een feestelijke dag waarop het leven wordt gevierd. De verjaardag wordt veelal gevierd met bekenden en familieleden welke soms van heiden en ver komen om hun familie te zien en deze bijzondere dag te vieren.

Waar moet je aan denken bij een verjaardag?

In ieder cultuur worden verjaardagen iets anders gevierd. Maar zorg in ieder geval zorg dat je voldoende ruimte hebt om de mensen een plaatsje te kunnen bieden. Ook is iets te drinken en iets eetsbaar voor de gasten een must.
Naast deze basis dingen kan het feest worden verrijkt met een complete maaltijd of kleinere hapjes als een toastje of zoetigheid.